‘Eigen’ the Passion in Leidsche Rijn: speciaal en indrukwekkend schouwspel

De tweede editie van de lokale variant van the Passion in Leidsche Rijn Centrum is een feit. Het verhaal van Jezus uit de Bijbel werd op het Berlijnplein vertolkt in liedjes die we kennen uit de landelijke the Passion door een band van ‘eigen bodem’: Invited. En het werd verteld door Rick Willemsen, lid van Toneelvereniging De Meern. Er kwamen zo’n 400 mensen op het event in de avond af. RijnWaarde werkte mee aan de organisatie van the Passion.

Overdag was het verlichte kruis op het Brusselplein te vinden. Winkelende voorbijgangers stonden even stil bij het kruis voor een meditatief moment, maakten een praatje met een van de vrijwilligers of pakten een biologisch afbreekbare ballon in de vorm van een hart aan. “Het verhaal van Jezus en het kruis is een verhaal van onvoorwaardelijke liefde, vandaar de hartjes-ballonnen”, legt Gienke Boersma van de organisatie uit. “Ook deze dag merkten we weer dat mensen het fijn vinden om met ons te delen waar ze aan denken als ze het kruis zien. Voor de een is dat bijvoorbeeld het verlies van een gezinslid, voor de ander een moeilijke periode door een breuk in een relatie.”

Bijzondere processie

The Passion zorgde voor verbinding en ontmoeting. Meer dan 200 mensen liepen mee met de bijzondere processie van het Brusselplein naar het Berlijnplein. Het kruis werd gedragen door ouderen en jongeren. Eenmaal aangekomen bij het Berlijnplein vertelde Rick Willemsen ‘het verhaal van Jezus die liefde gaf en hoop bracht op de wereld’. Afgewisseld met liedjes als ‘Iedereen is van de wereld’, ‘Sorry’ en ‘Zwart wit’ werden de bezoekers door het eeuwenoude paasverhaal heen geloodst, alsof het pasgeleden was gebeurd. Heel speciaal om het paasverhaal hier te beleven, vindt een van de bezoekers.

(tekst loopt door onder de afbeeldingen)

Foto’s: Fotorijk en Daniël Bosman

Jezus’ hoop: sterker dan de dood

Er volgt een indrukwekkend moment als Jezus sterft: de lichten doven en de muziek is stil. Na tientallen seconden valt de zangeres – zijnde Maria – in met het krachtige lied ‘Laat me nu toch niet alleen’. Verteller Rick Willemsen zegt dat het hier niet bij bleef. “Jezus’ hoop was sterker dan de dood. Hij stond op uit de dood en zo kon Jezus’ liefde doorgaan.”

Oproep tot meer verdraagzaamheid

De verteller vraagt zich af hoe de wereld eruitziet met meer van Jezus’ compassie. “Wat gebeurt er als we meer kijken naar wat we nodig hebben in plaats van wíllen hebben? Vragen we dan nog de hoofdprijs aan starters op de woningmarkt. Is er dan ruzie nodig? Oorlog over land?” Willemsen roept op tot meer verdraagzaamheid. “Laten we kijken naar de mens achter elk verhaal, sla je arm om de schouder van een ander, geef complimenten, ga op bezoek bij eenzamen. Met elkaar kunnen we de wereld een stukje beter maken.”

Samenwerking van kerken

De organisatie van the Passion Leidsche Rijn ligt in handen van een samenwerking van kerken uit Leidsche Rijn. Ook het Leger des Heils was dit jaar aangesloten. Sponsoring door lokale ondernemers en het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht maakten de organisatie financieel mogelijk. Op Witte Donderdag (dit jaar op 28 maart) is de nationale the Passion op televisie, live vanuit Zeist.

Meer informatie over the Passion Leidsche Rijn of Pasen in de kerken van Leidsche Rijn is te vinden via www.vinexplore.nl

E-mail voor vragen naar passion@rijnwaarde.nl